Home » Griekse eilanden » Dodekanese » Kásos

  • kasos
  • kasos
  • kasos

Κάsos

Kásos-Kássos is het meest zuidelijke Dodekanese eiland. Het ligt tussen de oostelijke punt van noord-Kreta en Karpathos, deels in de Egeische en deels in de Libische zee. Kásos heeft een oppervlak van ongeveer 65 km2 en een lengte van minder dan 20 km. De hoogste top is de bijna 550 hoge Prionas. Voornaamste bronnen van inkomsten voor de minder dan 1000 vaste bewoners zijn landbouw en veeteelt en langzaam maar zeker het toerisme. Typerend voor het kleine eilandje zijn de meer 100 kerkjes en kapelletjes die verspreid over het eiland staan. Bij het plaatsje Poli zijn de restanten van het oude Kastro nog te bezichtigen. In Arvanitochori is een  volkskundig museum gevestigd  waarvan enkele kamers traditioneel ingericht zijn. Ook worden er voorwerpen voor dagelijks gebruik uit vroeger tijden tentoongesteld.

Plaatsen op Kásos

Fri (Fry) is de hoofdstad en de haven van Kásos en ook de meest toeristische plaats van het eiland. Er is kamerverhuur en er zijn enkele kleine hotels en appartementen. Het stadje is gebouwd aan de schilderachtige baai van Bouka waar talloze vissersbootjes liggen. Het eiland heeft een lange zeevaart traditie hetgeen nog terug te zien is in de Kapiteins (heren)huizen en de mooi geplaveide straten. In Fri staat het Archeologisch Museum met interessante vondsten uit de oudheid en de periode van de revolutie in 1821. Aan de haven herinneren de kanonnen en het standbeeld aan de bloederige onafhankelijkheids strijd van Griekenland waarbij een groot deel van de bewoners van Kasos het leven verloor. Beschermheilige van Fri is St. Spiridon. De kerk is indrukwekkend met vier halve cilindervormige koepeldaken en een prachtige hagiografie in de kerk.

Panagia is vooral bekend door de bijzonder kerk: zes naast elkaar gelegen witte kapellen voor 6 verschillende Heiligen.

Agia Marinais een mooi dorp met goed onderhouden huizen, witte kerken met blauwe koepels en molens. Het loont de moeite een dorpswandeling te maken en een bezoek te brengen aan Agia Marina kerk met de bijzondere mozaďeken van kiezelstenen. Indrukwekkend zijn de twee grotten in de directe omgeving. De Ellinokamara diende in vroeger tijden als schuilplaats bij piraten aanvallen. In de Selai grot zijn bijzondere stalactiten te bezichtigen.

Emborios is de oude haven van het eiland en ligt oostelijk van Fri. Van hier vertrekken de excursieboten en de ferries naar de buureilanden. Er zijn enkele taverna's, kamerverhuur en een strand met faciliteiten. Bezienswaardigheid is de Panagiakerk uit 1770.

Stranden

Kásos heeft ongeveer 50 km grillige soms steile kustlijn waarlangs enkele kiezelstranden en zandstranden liggen. Sommige stranden zijn omzoomd door steile rotsen in in de grotten kan men duiken en snorkelen. De bekendste stranden zijn Emborios, Helatros en Ammoua. Het tegenover gelegen eilandje Armathia heeft misschien wel het mooiste (zand) strand!

Specialiteiten van Kásos

Heel bijzonder en niet geschikt voor mensen met een zwakke maag is Bousti. Het wordt gemaakt van geit- of schapendarm, gevuld met fijngesneden slachtafval (milt, lever, hart longen etc.') tomaten, ui, kruiden en rijst . Het kan worden gegrild of gekookt. Meer geliefd bij vreemdelingen zijn de honing en zoete en hartige taarten met Mizithra en Elaiki kaas.

 

Vakantie op Kásos

Kásos heeft geen vliegveld . Er zijn ook weinig toeristische voorzieningen. Bij aankomst van de ferry worden er kamers en appartementen aangeboden. Wie zeker wil zijn van een kamer kan van tevoren reserveren. Men kan vanuit Nederland en Belgie een losse vlucht boeken naar Rhodos of Kreta en vandaar per boot verder naar Kásos. Een andere mogelijkheid is een binnenlandse vlucht naar Karpathos en dan per boot naar Kásos. Er is ook een ferryverbinding met Piraeus.

 

Kásos, daar moet je geweest zijn!