• herodus atticon
  • parthenon
  • attika
  • athene

Athene: de stad waar de geschiedenis leeft!

Athene, de bakermat van onze beschaving en cultuur, is een stad met een eeuwenoude geschiedenis. Sinds 1833 is het de  hoofdstad van Griekenland . Athene ligt in de streek Attika op het Griekse vasteland. Ongeveer de helft van de hele Griekse bevolking woont in Athene of een van de voorsteden. Het is een levendige stad met als voordeel dat de meeste bezienswaardigheden op redelijke afstand van elkaar liggen en dankzij het goede metronet alles onder handbereik. 

Bezienswaardigheden zijn er eigenlijk te veel om op te noemen, de indrukwekkende Akropolis (165m) met het Parthenon, Dorische zuilentempel, de Ionische tempel het Erechtion,  het Theater van Herodes Atticus, het Dionyssos theater, het Romeinse Forum, de authentieke wijken Plaka en Monastiraki, de pleinen Syntagma en Omonia,  de Toren der Winden, de Poort van Hadrianus en  het Griekse Parlement. De stad telt talloze musea waarvan het Akropolis Museum het bekendste is en ontelbare kerken en kapelletjes. De nationale tuinen zijn een rustpunt in de stad. Het is ook een stad met mooie winkelstraten en natuurlijk gezellige restaurantjes en  terrassen.

De havenstad Pireaus is in de loop der jaren min of meer aan Athene vastgegroeid. In slechts enkele minuten kan men met het openbaar naar een van de stranden van Athene, Alimos, Elliniko of Paleo Faliro, of van de voorsteden Vougliameni of Glyfada.  En hoewel je het niet direct zou verwachten zijn er ook voor familie-uitstapjes mogelijkheden, zoals naar het Attika Zoologisch Park (de dierentuin), hert Spoorwegmuseum en Allou Fun Park met kinder-auto's,  glijbanen etc.

Athene kan geboekt worden als pakket-reis (vlucht-transfer-hotel) of stedentrip maar er zijn ook voordelige losse vliegtickets en hotelovernachtingen te boeken. Een combinatie met bijv. Evia, Loutraki of de Saronische eilanden voor een combinatie-cultuur-strandvakantie  is eveneens mogelijk. Athene wordt dagelijks met lijnvluchten aangevlogen vanaf Amsterdam, Brussel en de Duitse luchthavens in de grensstreek. Charters zijn er op verschillende dagen in de week. Het vliegveld Eleftherios Venizelos (ATH) ligt ca. 30 km van de stad en is met openbaar vervoer goed bereikbaar.

Athene: daar moet je geweest zijn!