Griekse eilanden

De Griekse eilanden behoren tot de meest geliefde vakantiebestemmingen in Europa. De reden daarvoor is niet ver te zoeken. Er is een zeer gevarieerd aanbod van eenvoudig en rustig tot alles wat de meest verwende toerist zich maar kan wensen. Griekenland heeft ongeveer 1400 eilanden verspreid in de Ionische, Egeïsche, Middellandse en Saronische Zee. Ongeveer 170 daarvan zijn bewoond, sommigen zijn privébezit. Thassos is het meest noordelijke, Kreta het meest zuidelijke eiland.

De verschillen zijn groot, de Cycladen met hun witgekalkte huizen en blauwe daken zijn bijvoorbeeld totaal verschillend van het kleurrijke Ithaka. Waar Zakynthos door de aardbevingen geen oudheden meer heeft, is bijv. Kreta een eiland waar je de ene opgraving na de andere kunt bezoeken. Ook de afmetingen lopen nogal uiteen en zo heeft ieder eiland een eigen charme. De meest bekende dorpen van Paxos kun je gemakkelijk met de bus bereiken, voor het veel grotere Rhodos is een auto wel aanbevolen wanneer je meer van het eiland wil zien.

Deze veelzijdigheid maakt de Griekse eilanden in combinatie met natuurlijk het grote aantal zonnedagen, het kristalheldere water, de afwisselende natuur en de Griekse gastvrijheid  tot zo´n geliefde vakantiebestemming waarbij men ook nog eens vrij eenvoudig verschillende eilanden in één vakantie kan bezoeken! We onderscheiden de volgende groepen:

Cycladen Dodekanese Egeische eilanden Ionische eilanden
Cycladen Dodekanese Aegeische eilanden Ionische eilanden
Kreta Saronische eilanden Sporaden
Kreta Saronische eilanden Sporaden