• Sounion
  • strand
  • Pitoi
  • Athos

Het Griekse vasteland

Het Griekse vasteland bestaat uit de regioís ThraciŽ in het noordoosten, MacedoniŽ in het noorden, Epirus, ThessaliŽ en Sterea Ellada (Centraal-Griekenland) in het midden en Attika in het westen. Door de ligging aan het kanaal van Korinthe is de zuidelijk gelegen Peloponnesos strikt genomen een eiland.

Het grootse deel van het vasteland bestaat uit bergland en bossen. Er liggen enkele centrale bergketens. De Olympus, de berg van de mythische goden, is met 2.917 m de hoogste berg, gevolgd door het Pindosgebergte (2637 m), Grammenos (2520 m), Parnassos (2457 m) en Taigetos (2404 m). 

Een groot deel van het vasteland is beschermd natuurgebied zoals het Vikos Aos Nationaal Park, Mikri en Megali Prespa, het Valia Calda Nationaal Park en Olympos natuurpark, en Parnitha (in Attika). Op verschillende plaatsen liggen druipsteen grotten zoals bij Perama. De grootste meren liggen in het noorden bij o.a. Ioannina, Prespa, Limni Kastorias, Limni Vistonis. De grootste rivieren zij de Aliakmonas (297 km) gevolgd door de Acheloos (220km) Arachtos, Pineios, Evros en Nestos.

Het Griekse vasteland heeft eindeloos veel bezienswaardigheden. De twee grootste plaatsen van Griekenland Athene en Thessaloniki liggen op het vasteland. 

Er zijn antieke en historische plaatsen met musea en opgravingen zoals Athene, Mycene en Olympia. Indrukwekkende kloosters bij Meteora, de orakels van Delphi en Dodoni, de authentieke Zagoriadorpen

Het vasteland heeft de vakantieganger heel wat te bieden.

En last but not least heeft het vasteland duizenden kilometers kustlijn. In o.a. de streken Chalkidiki en Attika vindt men  zowel prachtige lange stranden als kleine baaitjes, pittoreske dorpjes en mondaine badplaatsen zodat er naast cultuur en natuur eindeloos veel mogelijkheden zijn om te zonnen, zwemmen en relaxen. 

Griekenland: daar moet je geweest zijn!

taverna