• knossos
  • kreta
  • kreta

Kκρητη - Kreta

Al sinds jaar en dag is Kreta een populaire bestemming. Het is het grootste en meest zuidelijke Griekse eiland en heeft zonder twijfel veel meer te bieden dan alleen strand, zon en drank. Het ruim 800 km2 grote eiland heeft een ontzettend mooie natuur en veel historie en heeft daarom voor iedere vakantieganger wel iets!

Kreta ligt ca. 160 km ten zuiden van het Griekse vasteland. Het bij Kreta horende eilandje Gavdos is het meest zuidelijk bewoonde punt van Europa. Kreta heeft meer dan 600.000 inwoners waarvan er ongeveer 150.00 in de hoofdstad Heraklion (Iraklion) wonen. Het binnenland van Kreta wordt gedomineerd door drie bergketens, van oost naar west het Dikti gebergte (2148m met de geboortegrot van Zeus) het Psiloritis massief ook wel Ida-gebergte genoemd (2456m) en de Lefka Ori (witte bergen 2453m). In het zuiden vindt men ontelbare kloven zoals de Kritsakloof, de Sfakiakloof en natuurlijk de imposante en bekende Samariakloof in het Samaria Nationaal Park, een uitdaging voor iedere wandelaar.

Kreta heeft drie vliegvelden, Heraklion (HER), Chania (CHQ) en Sitia (JSH) zodat oost, centraal en west Kreta aangevlogen kunnen worden.

De Kretenzische kust lijn is meer dan 1.000 km lang en biedt lange (zand)stranden die samen met de talloze bezienswaardigheden jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekt.

Kreta is Het is het land van Ikarus en Daidalos en de Mino´sche beschaving (de eerste Europese beschaving). Het is het eiland waar Zeus is geboren en de geboorteplaats van o.a. koning Minos, Dominicos Theotokopoulos (El Greco) en Eleftherios Venizelos. Toeristische attracties in Kreta zijn naast de eindeloze stranden, kosmopolitische resorts, bruisende badplaatsen en rustige vissersplaatsjes en traditionele Kretenzer bergdorpjes en natuurlijk de archeologische sites Knossos, Festos, Gortys en vele andere plaatsen.

Plaatsen en stranden op Kreta

Het grote Kreta heeft natuurlijk oneindig veel bestemmingen voor een fijne vakantie. We zetten enkele plaatsen op een rijtje:

Aanvlieghaven Chania:

Op de eerste plaats natuurlijk het mooie Venetiaanse stadje Chania. Prachtig gelegen aan de noordwest kust, met kilometers lange zandstranden en het imposante Lefka Ori gebergte op de achtergrond. De beroeme Samariakloof ligt op ongeveer een uur rijden van Chania. De duidelijke sporen van de Venetiaanse tijd geven Chania een bijzonder karakter. Aan de haven liggen talloze terrassen en tavernas. Daarachter ligt de oude stad met een wirwar van smalle pittoreske straatjes met hoge huizen en kleine balkonnetjes vol planten, sfeervolle pleintjes en natuurlijk de nodige winkeltjes en restaurantjes.

Agia Marina, Platanias en Maleme zijn enkele van de dorpen die de laatste jaren toeristisch goed hebben ontwikkeld. Hier vind men de mooie stranden Elafonissi en Falarnassa. Ook wandelaars kunnen hier hun hart ophalen het groene achterland en het schiereiland Rodopou bieden mogelijkheden voor iedere wandelaar. Leuke vakantieplaatsjes zijn verder nog Vamos en Georgioupolis.

Rethymon en Platanas liggen in een van de mooiste kuststreken van Kreta. Rethymon is een schilderachtig stadje waar de Venetiaanse in Turkse invloeden nog duidelijk zichtbaar zijn. Een oud centrum met gezellige winkelstraatjes, veel terrassen, de haven en uiteraard de mooie stranden maken het gemakkelijk om voor een verblijf in deze streek te kiezen. Zuidelijk van Rethymnon liggen de pittoreske vissersplaatsjes Plakia en Agia Galini met mooie stranden en restaurantjes en winkeltjes en eveneens aan de zuidkust ligt het bijzondere Matala met de rotswoningen.

Aanvlieghaven Heraklion

Agia Pelaghia is een van oorsprong klein vissersplaatsje dat is uitgegroeid tot een leuke vakantieplaats met prachtig langzaam in zee aflopend strand op ca. 20 km van Heraklion. Langs de baai liggen talloze tavernes en winkeltjes. Ammoudara , Gouves en Analipsi zijn eveneens gezellige badplaatsjes met mooie stranden en watersportmogelijkheden. Van hieruit zijn de in het binnenland gelegen authentieke dorpen als Archanes en Katalagari met typisch Griekse sfeer goed bereikbaar. . Verder naar het oosten ligt de alom bekende badplaats Chersonissos. Een bruisende vakantieplaats met ontelbare tavernes, souvenirwinkeltjes, disco's bars en een gezellige boulevard. Langs de baai loopt een smal zandstrand en aan de westkant van Chersonissos ligt het grote zandstrand. Chersonnissos biedt watersportmogelijkheden en heeft en groot aanbod van hotels en appartementen. Stalis en Malia hebben beiden mooi strand en veel faciliteiten, winkels en taverna's en een iets rustiger ritme dan Chersonissos. Landinwaarts liggen de mooie dorpen Piskopiano en Koutouloufari. De afstand naar het strand is wat langer maar de Griekse sfeer in de dorpjes en het fantastische uitzicht maken veel goed !

Verder in oostelijke richting ligt het dopje Elounda, bekend van de televisieserie "Wie betaalt de veerman" die hier grotendeels is opgenomen. Het leven speelt zich hier voornamelijk af rond de schilderachtige haven met terrassen en taverna's. Er is een strand met faciliteiten en overal zichtbaar is het tegenover Elounda ligt het eiland Spinalonga, een voormalige leprakolonie waar regelmatig bootjes naar toe varen. Net voor het dorpscentrum wijst een bordje naar de verzonken stad Olous, waar in het water enkele restanten van verzonken muren en een bijzondere dolfijn-mozaiek te bezichtigen zijn. Agios Nikolaos behoort tot de bekendste vakantieplaatsen op Kreta niet in het minst door het fotogenieke (onpeilbaar diepe) binnenmeer Voulismeni en terrassen, restaurantjes en winkeltjes langs de hele kade. Ooit werd hier de TV serie De Lotus eaters  opgenomen, maar sindsdien is het leven in het charmante Ag. Nikolaos wel wat drukker geworden! Wie voor een strandvakantie Ag. Nikolaos wil kiezen, zal teleurgesteld zijn, er zijn geen noemenswaardige stranden, wel verschillende zonneplateaus's. Ag. Nikolaos heeft een archeologisch en folkloristisch museum. Landinwaarts ligt Kritsa, een typisch Kretenzisch bergdorp waar veel handwerk wordt gemaakt en verkocht. Wanneer de busladingen dagtoeristen zijn vertrokken, proef je hier nog steeds de sfeer uit Nikos Kazantzakis roman Christus wordt weer gekruisigd. Even buiten het dorpje ligt het dorpskerkje met waardevolle fresco's. Nog verder landinwaarts liggen de ru´nes van het antieke Lato.

Aanvlieghaven Sitia

Sitia is pas recentelijk in opkomst als toeristische bestemming. Door de aanleg van een vliegveld is nu ook deze regio beter bereikbaar. Oostelijk van het badplaatsje ligt het klooster Toplou. Decennia lang is wel het Vai palmenstrand bekend (Bounty reclame) helemaal op het uiterste oostpunt van Kreta en ook Paleokastro is in opkomst. Vanuit Sitia lopt een weg naar de zuidkust en het aan de Libische zee gelegen Ierapetra, een levendig vissersplaatsje met een kleine burcht en kleine badplaatsjes in de directe omgeving. Weer verder landinwaarts ligt het Lassthi plateau, bekend van de windmolens en verschillende authentieke dorpen zoals Tsermiadon en Ag. Georgios. Boven het dorp Psychro ligt de geboortegrot van Zeus, Dikteon Andron waar ook restanten uit de Minoische tijd gevonden zijn. Goed schoeisel is noodzakelijk, een warme trui meenemen is aan te raden.

Vakantie op Kreta

Kreta heeft verspreid over het hele eiland een groot aanbod aan hotels, appartementen en vakantiehuizen van eenvoudig tot luxe, zodat ieder wel iets van zijn/haar gading kan vinden. Vanaf de Nederlandse en Belgische luchthavens zijn er op verschillende dagen per week vluchten naar Kreta. Het aanbod in pakketreizen is zeer uitgebreid. Onderstaand en in de klom hiernaast een kleine selectie. Klik op de foto's voor meer informatie.

 Ag. Nikolaos Minos Palace hotel Hotel Coral
Ag. Nikolaos: Havania Sensimar Minos Hotel Hotel Coral
Chersonissos Eri Beach Village Chersonissos Hotel Theodora Chersonissos Hotel
Chersonissos: Eri Beach Hotel Theodora Creta Mare Hotel
Aquila Elounda Hotel Elounda Aqua Sol Resort Arsterias appartementen
Elounda: Aqui Village Aqua Sol Resort Koutouloufari: Asterias
Koutouloufari Cretan Blue Appartementen Acrogiali Malia Appartementen Theo Star
Kreta Blue Apt. Malia: Acrogiali appartementen Theo Star appartementen
Malia apartotel Meropi Hotel Amphora Chania Appartementen Flisvos
Apartotel Meropi Hotel Amphora Chania Flisvos Beach
Sitia Aparthotel Seabreeze Sitia Appartementen Sitia Bay Maria Lambis
Apartotel Sea breeze Sitia Bay Maria Lambis appartementen

Kreta: daar moet je geweest zijn!