Home » Griekse eilanden » Ionische eilanden

  • Assos
  • laganas
  • Ionische eilanden

Ionische eilanden

De Ionische eilanden is de meest westelijk gelegen eilandengroep van Griekenland gelegen tussen de kusten van Epirus en de Peloponnesos en Italie. In het Grieks worden de Ionische eilanden (Ionia Nisia) ook Epta Nisia = 7 eilanden genoemd, naar de 7 grootste en van oudsher meest bekende eilanden Corfu, Paxos, Lefkas, Kefalonia, Ithaka, Zakynthos en het zuidelijk gelegen Kythira. Op de Esplanade van Corfu stad staat het Enosis monument ter herinnering aan de eenwording van de Ionische eilanden met Griekenland in 1864.

De Ionische eilanden horen tot de populairste van Griekenland en het is niet moeilijk te raden waarom. De eilanden bieden een prachtige natuur, mooie plaatsen, schilderachtige dorpen, lange (zand) stranden, gastvrije bevolking. Er zijn veel bezienswaardigheden en toeristische faciliteiten, veel mogelijkheden voor sportieve vakanties zoals fietsen, surfen en zeilen. Ook voor wandelaars zijn de Ionische eilanden een prima bestemming zowel voor de recreatie-wandelaar als de meer ervaren wandelaar die zijn hart kan ophalen aan de 220 km lange Corfu Trail. De zuidelijk gelegen eilanden Kythira en Anti-Kythira vertonen meer overeenkomsten met de nabijgelegen Peloponnesos dan met de overige Ionische eilanden waar niet alleen de natuur maar ook de invloeden van o.a. de Venetianen en Britten duidelijk zichtbaar zijn. Ook de Ionische keuken heeft onmiskenbaar Venetiaanse/Italiaanse invloeden.

De beste reistijd is van april t/m oktober. In de wintermaanden is het er niet echt koud maar is er een een grote regenkans. Er is veel vruchtbare grond en de bevolking leeft van het toerisme en van de landbouw, olijven, driven, citrusvruchten en groenten. Daarnaast is er veeteelt, schapen, geiten en visserij. Er is geen industrie maar er worden wel plaatselijke producten. De olijfolie is van goede kwaliteit evenals de wijn en kaas.

Corfu (CFU), Kefalonia (EFL), Zakynthos (ZTH) en Kythira (KIT) hebben een eigen vliegveld. Lefkas is bereikbaar via het vliegveld Aktion bij Preveza (PVK)op het vasteland (15 km van Lefkas stad). Alle eilanden zijn per boot bereikbaar hoewel de reis niet altijd rechtstreeks maar via het vasteland (o.a. Igoumenitsa) gaat. De laatste jaren wordt ook het bij Lefkas horende eilandje Meganissi populair.

De Ionische eilanden, daar moet je geweest zijn!