• Meteora
  • Meteora
  • Meteora
  • Kalampaka

Kalampaka-Meteora

Kalampáka -ook vaak Kalambaka genoemd- dankt zijn bekendheid voornamelijk aan de beroemde kloosters die hoog op de imposante rotsen boven het stadje uittorenen. Jaarlijks komen er miljoenen bezoekers naar deze Meteorakloosters. Kalampáka is een van de oudste plaatsen in Thessalië en heette vroeger Aiginio. Het stadje zelf is klein en heeft ongeveer 8000 inwoners. Er zijn drie campings en een aantal hotels en pensions. Restaurants en taverna's met terrassen liggen aan de twee pleinen, in het oosten het plein midden in een klein parkje en in het westelijke deel het plein met de grote fontein. Verder zijn er een aantal winkeltjes (waaronder een koperslager), internetcafé en banken (met pinautomaat). Zusterstadje Kastraki heeft eveneens een camping, appartementen, hotelletjes en restaurantjes.

De meeste toeristen blijven hier slechts enkele dagen, het stadje vormt zeker voor de treinreizigers het knooppunt tussen oost en west Griekenland. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de al eerder genoemde Meteorakloosters. Er zijn enkele bijzonder kerken zoals de deels in rotsen gebouwde Kimissis tis Theotikou kathedraal met klokkentoren gebouwd tussen de 10e en 12e eeuw en de Byzantijnse Ag. Vissarios kathedraal. Overal zichtbaar zijn de imposante en indrukwekkende rotsen Agia Triada in het westen en Alsos in het noorden. Vanuit Kalampáka lopen er voetpaden en oude geitenpaadjes naar de verschillende kloosters. Ongeveer 8 km ten zuiden van Kalampáka is de 16e eeuwse Sarakina Brug over de Pinios rivier nog te bezichtigen. Kalampáka ligt op ongeveer 65 km van Metsovo.

Hoog boven op de indrukwekkende rotsen staan de Meteorakloosters. Van de 21 kloosters die ooit op de rotsen stonden zijn er nog slechts vier bewoond en zes voor bezoekers toegankelijk; de Grote Meteoor (Transfiguratie), Varlaam, Agia Triada (H. Drie-eenheid/decor in de James Bond Film "For your eyes only"), het nonnenklooster van St. Stephanos (de Martelaar), Roussanou en Agios Nikolaos Anapaphas. In vroeger tijden werden de monniken in netten en korven omhoog getakeld en kon men over voet- en geitenpaadjes er naartoe lopen. Dat laatste kan nog steeds maar vandaag de dag zijn alle kloosters ook per auto bereikbaar. Het bijzondere landschap heeft door de jaren heen duizenden aangetrokken, kluizenaars en pelgrims voelden zich hier dicht bij de hemel. De kloostergemeenschap van Meteora is na Athos de grootste van Griekenland. Bezoekers dienen er rekening te houden met de kledingvoorschriften: geen shorts en mouwloze shirts voor mannen, vrouwen dienen een rok te dragen en de schouders moeten bedekt zijn. Men betaald een laag entreebedrag, de kloosterbewoners leven deels van de inkomsten uit het toerisme de entreegelden en de verkoop van souvenirs. De openingsdagen en tijden van de kloosters verschillen. Vanuit Kalampaka loopt een mooie rondweg van ongeveer 12 km langs de rotsen en de kloosters.

Meteora is opgenomen in verschillende bus-en excursiereizen en op de pagina rondreizen staan er ook  voor mogelijkheden individuele fly-drives/autorondreizen met bezoek aan Meteora.

Meteora Actief

Bij een bezoek aan Meteora wordt niet direct aan actief bezig zijn gedacht. Toch zijn er talloze mogelijkheden. Ontdek samen met een lokale gids de prachtige omgeving te voet of per mountainbike. Boek een Meteora Hike, Hike & scramble (wandelen-klimmen) of ervaar de sensatie van raften in een uniek landschap met op de achtergrond  het indrukwekkende Meteora decor!

Meteora wandelroutes

Meteora: daar moet je geweest zijn!