Home » Griekse eilanden » Dodekanese

  • Dodekanese
  • Dodekanese
  • Dodekanese

Dodekanese eilanden

De Dodekanese eilanden groep ligt in de oostelijke Egeische Zee, dichter bij het Turkse dan bij het Griekse vasteland. De naam Dodekanese is afgeleid van Dodeka - twaalf - , naar de 12  eilanden : Rhodos, Kos, Kalymnos, Karpathos, Patmos, Tilos, Symi, Leros, Nisyros, Kasos, Chalki en Astypalea. Dat laatste eiland lijkt meer op een Cycladen-eiland maar hoort toch bij de Dodekanese. In totaal bestaat de groep uit ca. 200 eilanden en een totaal oppervlak van ca. 2.700 km2 en zo'n 200.000 inwoners. Sommige eilanden zijn niet groter dan een rots en onbewoond. Agathonisi is het meest noordelijke,  Kasos het meest zuidelijke en Kastelorizo het meest oostelijke eiland van de Dodekanese.

De meest bekende eilanden zijn: Agathonisi, Alimia, Astypalaia, Chalki, Giali, Imia, Kalymnos, Kasos, Kastelorizo, Karpathos, Kos, Marathi, Leros, Lipsi, Nissyros, Patmos, Pserimos, Rhodos, Ro, Saria, Strogili, Symi, Telendos, Tilos.

Rhodos is het grootste eiland en samen met Kos al jarenlang een bijzonder populair reisdoel. Maar ook de andere eilanden zijn fijne vakantiebestemmingen, ieder met hun eigen bezienswaardigheden, natuur, stranden en charmes. De Dodekanese biedt daardoor mogelijkheden voor elke vakantieganger, rust, drukte, oudheden en opgravingen, strand-en-zee, (de Dodekanese telt in totaal  37 Blue Flag stranden), wandel- en fietsmogelijkheden, traditionele taverna’s, luxe-restaurants en plaatsen die uiteenlopen van verstilde dorpjes tot bruisend Rhodos stad. 

Van de eilanden beschikken Rhodos (Rodos Diagoras International Airport RHO), Kos (Kos International Airport (KGS), Karpathos (Karpathos National Airport AOK) over een vliegveld. Meerdere keren per week zijn er vluchten vanuit Nederland en Belgie en vanuit Athene.  Ook Kalymnos, Kassos, Leros en Kastelorizo hebben een vliegveld maar worden alleen door binnenlandse vluchten aangevlogen.  Tussen de eilanden zijn er autoferry en draagvleugelboot verbindingen zodat ook island-hoppen mogelijk is. 

Zeilen in het Dodekanese gebied zeilen Dodekanese

zeilen dodekanese

De Dodekanese eilanden; daar moet je geweest zijn!