• attika
  • attika
  • attika
  • strand

Attika - Αττική

Het driehoekige schiereiland in het zuiden van het vasteland is het dichtstbevolkte gebied van Griekenland, hetgeen grotendeels komt door het hoge inwoneraantal van Athene. De Griekse hoofstad Athene, is ook de hoofdstad van Attika. De streek biedt een mooi landschap met de Ymittos, Pendeli, Laureion en Parnitha gebergten, de vlakten van Marathon, Eleusis en Athene en de Cephisusrivier. Temidden hiervan liggen tal van historische monumenten op minder dan een uur rijden van de hoofdstad. Het Parnithia gebergte is het hoogste gebergte van Attika. het Pendeligebergte is bekend van het mooie marmer. De regio heeft naast Athene oneindig veel meer te bieden; het museum van Lavrion (vroeger bekend van zilver- en loodmijnen, National park Schinias, het geneeskrachtige Vougliamenimeer en  een aantal archelogische sites.

Het meest daarvan is waarschijnlijk wel de tempel van Poseidon bij Kaap Sounio met de spectaculaire zonsondergang. De tempel, uit de 5de eeuw voor Chr. is gebouwd op de top van een klif aan de zuidpunt van het schiereiland en van hieruit heeft men een spectaculair uitzicht op de Egeïsche zee.

Noordelijker ligt de de archeologische site van Vravron met een tempel en andere gebouwen gewijd aan de godin Artemis. Er is ook een klein museum. Op de oostelijke helling van de Ymittos berg ligt de Koutouki grot met indrukwekkende stalagmieten en stalagtieten.

De heilige plaats Amfiaraion is één van de meest romantische archeologische vindplaatsen van Griekenland. Verborgen in een vallei tussen de met pijnbomen begroeide bergen van noordelijk Attica, diende het als een orakel en een helend centrum. Er zijn restanten van gebouwen en een theather uit de 6e eeuw voor Chr. Ten zuidwesten van Amfiaraion ligt de oude stad van Ramnous met de overblijfselen van twee tempels gebouwd in de 5e eeuw. In de buurt. Het nabijgelegen graf van de Marathon Warriors dient elk jaar als het beginpunt van de Marathon van Athene.

Ten westen van Athene ligt Eleusis, één van de spirituele centra van het oude Griekenland. Op de archeologische site liggen de overblijfselen van verschillende tempels met een geschiedenis die teruggaat tot 2000 v.Chr. Er is ook een museum. In Vrexiza ligt de Archeologische Site van een Egyptische tempel. In de regio ligt eveneens een aantal mooie kloosters en kerken. 

Piraeus; bijna aan Athene vastgebouwd ligt de grootste havenstad van Griekenland, Piraeus. Zeker een bezoekje waard zijn het pittoreske vissershaventje Mikrolimano met talloze tavernen en terrassen, de mooie winkels en de zondagse vlooienmarkt. Kastella is een gerestaureerd en pittoresk en minder toeristisch stadsdeel vlakbij Mikrolimani.

Attika wordt aan twee kanten omspoeld door de Egeische Zee. Hierdoor beschikt het gebied over een aantal  mooie stranden en de dorpjes zijn uitgegroeid tot vakantieresorts met uiteenlopende mogelijkheden. De Apollokust loopt van Pireas tot de in het aan Kaap Sounion. Strandliefhebbers kunnen terecht in Glyfada, Voula, Paleo Faliro en Alimos. Bij een aantal stranden betaald men entree en ze bieden uiteenlopende faciliteiten zoals ligbedden, parasols, douches, kleedcabines, tennisbanen, watersporten etc. In de avonduren is er een ruim aanbod in vertier bij de verschillende terrassen en loungebars. Even buiten Athene centrum vindt men het pijnbomenstrand van Kavouri en de plaats Vouliagmeni, evenals Glyfada met een groot aantal restaurants en hotels. Het lange Varkizastrand is net als de nabijgelegen eilande Hydra, Spetses en Poros populair bij de Atheners als daguitstapje.

De Marathon kust is door de bouw van het "nieuwe vliegveld" goed bereikbaar geworden en biedt veel vakantiemogelijkheden. Deze streek is bijzonder populair bij watersporters  en heeft naast veel hotels en appartementencomplexen mooie stranden, zoals Schinias, Karavi Beach, Marathon, Nea Makri, Mati, Rafina, en Loutsa. In het zuiden van de Marathon kust ligt Porto Rafti en het Avlaki zandstrand. Vanuit Porto Rafti vertrekken de ferry´s naar o.a. Andros, Tinos, Mykonos en Evia. Aan de weg Rafina - Athene staat het standbeeld van de marathonloper Pheidippides. De Griekse soldaat Pheidippides rende in 490 v Chr van Marathon naar Athene om de overwinning van de Slag van Marathon in het jaar te melden. Hier ligt de oorsprong van het begrip "marathon lopen". Sinds 1896 is de marathon een onderdeel van de Olympische spelen. Golfliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de 18 holes golfbaan van Glyfada.

Aanvlieghaven is het vliegveld Eleftherios Venizelos (ATH) bij Spata 25 km van Athene. Er zijn openbare vervoersmogelijkheden naar Athene en de kustplaatsen.

Attika: daar moet je geweest zijn!