Home » Griekse eilanden » Cycladen

  • Cycladen
  • Cycladen
  • Cycladen

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

De Cycladen eilanden groep ligt min of meer in een cirkel in de Egeische Zee rondom het eiland Delos, hoewel Paros meer in het midden ligt. Het zijn de populairste eilanden van Griekenland en voor velen is  het echte beeld van Griekenland.  vierkante witgekalkte huisjes en fel blauwe koepeldaken, ramen en deuren zoals op de Cycladen eilanden. 

Hoewel ze op het eerste gezicht erg op elkaar lijken bieden ze toch een grote verscheidenheid. Sommige eilanden zijn niet groter dan een rots en over het algemeen bergachtig en relatief kaal met de olijfboom als meest voorkomende boom.  Alleen Naxos valt op door de weelderige begroeiing en Paros heeft een mooie groene vlindervallei.  

Slechts een deel van de Cycladen eilanden is permanent bewoond. De eilanden zijn bijzonder geschikt voor combinatievakanties en island-hoppen. Het aantal rugzaktoeristen is de laatste jaren gedaald. Er wordt nu een ruime keuze van pakketreizen met combinaties van verschillende eilanden en reisduur aangeboden.  

In het algemeen is de beste reistijd  mei, juni en september. In juli en augustus overheerst het massatourisme en liggen de temperaturen beduidend hoger. 

De Cycladen bieden leuke dorpjes, goed uitgaansleven, stranden en wandelmogelijkheden. Buiten het toerisme zijn er inkomsten uit de landbouw, wijn, olijfolie, tabak en visserij.

De Cycladen kunnen worden weer onderverdeeld in de volgende groepen: Noordelijke Cycladen: Andros, Delos, Mykonos, Syros, Tinos

Zuidelijke Cycladen: Anafi, Folegandros, Ios, Santorini (Thira), Sikinos, Thirasia

Centrale & Oostelijke Cycladen: Amorgos, Anti-Keros, Anti-Paros, Donoussa, Keros, Koufonisia, Irakleia, Naxos, Paros, Schinousa

Westelijke Cycladen: Kea (Tzia), Kimolos, Kythnos, Milos, Serifos, Sifnos

De Cycladen beschikken over verschillende vliegvelden: 

Milos National Airport (MLO), Mykonos International Airport (JMK), Naxos National Airport (JNX), Santorini (Thira) National Airport (JTR), Syros Island National Airport (JSY). 

Mykonos en Santorini worden rechtstreeks aangevlogen, de andere vliegvelden via Athene en Kreta.

De bootverbindingen tussen de eilanden zijn goed, hetgeen combinatievakanties en islandhoppen gemakkelijk maakt.

De Cycladen; daar moet je geweest zijn!