• Doliani
  • Tsepelovo
  • Zagoria
  • Kipi

Ζαγόρι

Zagoria ligt in Epirus, in het noordwesten van het Griekse vasteland, zo'n 30 km ten noorden van de hoofdstad van Epirus, Ioannina. Zagoria ligt in de driehoek van de steden Ioannina, Metsovo en Konitsa. Het gebied is omgeven door hoge bergen die deel uitmaken van noord Pindos. De regio kan verdeeld worden in Centraal, West en Oost Zagoria. In totaal zijn er 46 dorpen waarvan er een aantal onder monumentenzorg staan. Vierenveertig van deze dorpen zijn (sommige alleen in de zomermaanden) bewoond. De streek heeft het minste aantal inwoners per km2 van heel Griekenland. De imposante boogbruggen zijn stuk voor stuk staaltjes van vakmanschap net als de typische straatjes en bouwwijze van de huizen. De ligging temidden van de nationale parken die deel uitmaken van Natura 2000 is op z'n minst uniek te noemen. Zagoria heeft een rijke flora en fauna met meer dan 2500 verschillende soorten bomen, struiken en planten. Er zijn graslanden, bergweiden en dichte bossen waar nog wolven, vossen, wilde zwijnen, jakhalzen en zelfs nog bruine beren voorkomen. Het is ook nog niet zo lang geleden dat de streek slecht bereikbaar was. De weinige en vaak slecht onderhouden wegen waren er de oorzaak van dat de Zagoriastreek lange tijd een van Griekenlands best bewaarde geheimen is gebleven. Zagoria is een prachtig natuurgebied met als hoogtepunt de imposante Vikoskloof.

In de Zagoriastreek bevinden zich ontelbare kerken, kleine folkloristische musea en plaatsen uit de oudheid zoals Vitsa (9e eeuw voor Christus), typische boogbruggen en verscholen dorpjes met in traditionele stijl gebouwde herenhuizen. Museumliefhebbers kunnen terecht in een van de ontelbare musea zoals het Lazarides Botanisch museum in Koukouli en het WNF Zagoria Natuur Informatie Centrum in Papingo. In Ioaninna o.a. het Byzantijnse en Archeologisch Museum. Daarnaast is er een veelvoud aan bezienswaardigheden o.a. de de meer dan 100 typische boogbruggen zoals Kokori ( Koukouli), Noutsou en Kalogeriki bij Kipi en Kalotas, ontelbare mooie kerkjes en kloostertjes, de torens en baden van Papingo, het nationale Park van Noord Pindos, Saratskani openluchtmuseum Gyftokambos, Drakolimni (Drakenmeer') Voidomatis bronnen versteende woud van Monodendri enz. enz. Zagoria is bekend door het indrukwekkende boek Eleni van Nicolas Cage.

Zagoria is uitstekend geschikt voor een autorondreis langs de dorpen, een wandel- of fietsvakantie door de prachtige natuur. Zee- en strandliefhebbers kunnen kiezen voor een combinatievakantie met bijv. verblijf in Parga.

Bron: www.zagoria.nl

Zagoria: daar moet je geweest zijn!

Zagoria autorondreis Ano Pedina Fietsvakanties Zagoria
Autorondreis Zagoria Standplaats Fietsvakantie Zagoria

Zagoria: daar moet je geweest zijn!