• Pitoi
  • Sounion
  • strand

Hπειρος - Epirus

Epirus/Ipiros ligt in het noordwesten van Griekenland. De noordkant van de streek grenst aan de Albanese grens. Oostelijk van Epirus ligt het indrukwekkende Pindosgebergte met als hoogste top Mt. Smolikas met 2637 m. In het noorden op de grens van Epirus en Macedonie ligt Mt. Grammos. 

Mt. Tymphi is de kern van het mooie Zagoriagebied met de authentieke dorpen en indrukwekkende Vikoskloof. Op de bergweiden grazen nog grote kuddes. 

Aan de westkant grenst Epitus aan de Ionische Zee. De kustlengte is ca. 125km, grillig met veel baaien en inhammen. Voor de kust liggen verschillende (onbewoonde) eilandjes.

Door het Epirusgebied stromen de rivieren Kalamas en Acheron, (in de Griekse Mythologie noemt men deze rivier Styx). Dit is een favoriet gebied bij wandelaars en kayakers.

In het zuiden van Epirus bij Amoudia ligt het (natuur) gebied van Ambrakische Golf. Deze staat via een smalle doorgang bij Preveza in verbinding met de Ionische Zee.

Epirus bestaat uit de vier provincies Thesprotia, Ioannina, Preveza en Arta.

Epirus heeft enkele belangrijke oudheden zoals het oudste orakel van Griekenland in Dodoni en de stad der overwinning Nikopolis. Ook het monument van Zalongo is een bezoek waard evenals de verschillende burchten in deze streek.

Het toerisme breidt zich van de kuststreek uit naar Zagori, een prachtig natuurgebied met authentieke dorpen die verbonden zijn door Kalderimi (oude stenen paadjes) en bijzondere boogbruggen, het kenmerk van Zagoria.  Hier ligt het uitgestrekte natuurpark Vikos Aos met zeldzame planten en beschermde diersoorten. Natuurliefhebbers brengen ook een bezoek aan de Rodia Wetlands en het beschermde natuurgebied aan de Ambrakische golf. 

Als strandbestemming is vooral Parga erg populair, het breidt zich uit tot Vrachos en Kanali. Het noordelijker gelegen visserdorpje Sivota is in opkomst evenals Preveza in het zuiden. 

Igoumenitsa is na Piraeus en Patras de derde havenstad van Griekenland. De aanleg van Egnatia highway heeft het achterliggende gebied goed bereikbaar gemaakt.

De hoofdstad van Epirus is Ioannina, een stad waar de invloeden van de Turkse overheersing en Ali Pasha nog duidelijk zichtbaar zijn. Vanuit Ioannina liggen de Zagoria dorpen binnen handbereik.

Epirus is een ideaal vakantiegebied voor zowel strandvakanties, natuur- en wandelvakanties gecombineerd met enkele oudheden. Een autorondreis met aansluitend strandvakantie is een goede manier deze mooie streek te ontdekken.

Vakantie in Epirus

Epirus heeft een rijk aanbod in vakantiemogelijkheden. Uiteenlopend van strandvakanties, autorondreizen, wandelvakanties, rust- en natuurliefhebbers, en cultuurvakanties, dus eigenlijk voor iedereen wel iets. Er is een ruim aanbod in pakketreizen naar Parga en veel vakantie-op-maat mogelijkheden voor autorondreizen en wandel- en fietsvakanties.

Voor de pakketreizen is de aanvlieghaven Aktion (PVK) bij Preveza. De vlucht duurt ca. 3 uur. Het kan soms voordeliger zijn naar Corfu te vliegen en vandaar met de boot naar Igoumenitsa over te steken. 

Het grootste aanbod voor strandvakanties heeft Parga.

Epirus: daar moet je geweest zijn!