Home » Vasteland » Peleponnesos

  • Olympia
  • Nafplion
  • Sparta

Πελοπόννησος - Peleponnesos

De Peleponnesos is het meest zuidelijke deel van het Griekse vasteland. Strikt genomen is het door de ligging aan het kanaal van Korinthe geen deel van het vasteland maar een eiland. Het is een afwisselend gebied met een oppervlakte van ca. 21.000 km ˛ die kan worden verdeeld in de zeven streken Achaia, Argolida, Arkadia, Eleia/Ilia, Korinthe, Messinia en Lakonia. De grootste stad is Patras, de tweede havenstad van Griekenland. In het zuiden ligt het mooie stadje Nafplion, de eerste hoofdstad van Griekenland. Er zijn twee vliegvelden, Araxos (GPA) bij Patras en bij Kalamata (KLX) in het zuiden. Per auto is de Peleponnesos bereikbaar over het kanaal van Korinthe en vanuit Epirus over de lange hangbrug bij Antirio. Het gebied heeft zoveel bezienswaardigheden dat het ook wel "de schatkamer van Griekenland" wordt genoemd. Mycene, Olympia, Sparta, Naplion, de Mani, Monemvasia, is is slechts een greep uit de mogelijkheden die de Peloponnesos de bezoekers te bieden heeft. Door de vele bezienswaardigheden is de Peleponnesos vooral een bestemming voor autorondreizen-fly/drives maar er zijn ook mooie badplaatsen met drukbezochte stranden en rustige verstilde baaien voor een fijne (strand) vakantie.

Plaatsen en stranden op de Peleponnesos

Stoupa: het voormalige kleine vissersdorpje  is nu een levendige badplaatsje met traditionele uitstraling. Er is een mooi zandstrand, een gezellige boulevard, leuke tavernes en winkeltjes voor een fijne vakantie. Vlak bij ligt het langzaam in zee aflopende Kalogria zandstrand, een goede keuze voor families met (kleine) kinderen). Wandelaars kunnen in het achterland hun hart ophalen!

Het authentieke dorp Koroni ligt tegen een heuvel onder een oud Venetiaans kasteel waar ook een klooster is gevestigd. Het authentieke dorp met smalle straatjes en kleine haven heeft een middeleeuwse uitstraling. Het sfeervolle dorp heeft een ruim aanbod van restaurantjes, winkeltjes en tavernes. De meeste accommodaties liggen aan de kant van het prachtige Zanga zandstrand (met watersport mogelijkheden) ca. 1 km buiten het centrum van Koroni. 

Petalidi is een klein dorpje met een haventje en gezellig dorpsplein met terrasjes en tavernes. Het is een van de meest traditionele plaatsjes in de regio waar ook de Grieken graag hun vakantie doorbrengen. Petalidi heeft een zand/kiezelstrand met enkele faciliteiten.

Kardamili is zonder twijfel een van de mooiste dorpjes van de streek met de traditionele natuurstenen huizen. Het ligt in een groene omgeving met veel olijfbomen en ondanks de komst van het toerisme is de sfeer er nog gemoedelijk. Kardamili heeft een leuk centrum met tavernas, terrasjes en restaurants en een mooi kiezelstrand met faciliteiten.

Het pittoreske vissersdorpje Ágios Nikolaos ligt ca. 3 km zuidelijk van Stoupa. Het is nog een origineel visserdorpje waar ´s morgens vroeg de vissers hun vangst verkopen en waar het dagelijkse leven zich voornamelijk afspoeelt rond de haven. Zit, kijk en geniet van het echte vakantiegevoel op een van de leuke terrasjes ! Vanauit Agios Nikolaos loopt een betonnen kustpad, aan de ene kant bomen, aan de andere kant de zee zo ver je kunt kijken! In het centrum is een zwemplateau en het is ´n kwartiertje wandelen naar het Pantazi -zandstrand met taverne, ligbedden en parasols. Over het kustpad kun je in zuidelijke richting via de Ag. Dimitrios naar de spectaculaire kliffen en rotsen en de imposante Katafiyi grot. De weg eindigt in het dorpje Trahila.

Het kleine Gialova met de mooie stranden is een uitstekende keuze voor wandelaars en rustzoekers die hier volop zullen genieten van de prachtige natuur en mooie uitzicht en authentieke gerechten bij de plaatselijke tavernas! De lagune van Gialova is een schitterend natuurgebied waar o.a. de Afrikaanse kameleon en Cygnus zwaan leven. Reigers, flamingo's, zeezwaluwen en ontelbare andere vogels houden hier hun rustpauzes op hun trektochten 

Argolida is het meet bekend door het oude theater van Epidavros, Mycene en Tyrins. Daarnaast liggen er de eerste Griekse hoofdstad Naplion, de populaire badplaats Tolo en Ermioni, Kranidi en Porto Heli. Vanuit zuid Argolida kan men dagexcursies maken naar de eilandjes Poros (Galatas), Hydra (Ermini) en Spetses (Kosta).

"Olijvencentrum" Kalamata is de hoofdstad van Messinia en is na Patras de tweede stad van de Peloponnesos. Kalamata heeft een oude vesting met panorama zicht, een spoorwegpark, mooie kerken en neoklassieke gebouwen, een centrum met uitgebreide winkel- en uitgaans mogelijkheden, verschillende musea, een gezellige boulevard en enkele lange zandstranden met watersportfaciliteiten aan de baai van Messinia. Kalamata beschikt tevens over een jachthaven met veel faciliteiten.

Kamaria Villas Kamaria Kardamili Patalaki Huize Electra
Kamaria Villas Kardamili Patalaki Apt. Huize Electra
Hotel Kastro Petalidi Sunrise Village Didima
Hotel Kastro Petalidi Sunrise Village Huize Didima
apartotel Georges Olympia villas Stoupa Huize Efi
Stoupa Apartotel Georges Stoupa Maniatiko Villas Gialova Huize Efi

Autorondreizen/Fly-drives

De Peleponnesos ontdekken gaat uitstekend door een (auto)rondreis of fly-drive te boeken. Er zijn een uitgebreid aanbod. Kijk voor de mogelijkheden op de speciale pagina over rondreizen.

Peleponnesos: daar moet je geweest zijn!