Home » Griekse eilanden » Sporaden

  • Sporaden
  • Sporaden
  • Sporaden

Sporaden eilanden

De Sporaden horen tot de Prefectuur Magnisia. De eilanden Skiathos, Skopelos en Alonissos vormen samen de noordelijke Sporaden die voor de kust van Thessalie in de Egeische Zee liggen. Het vierde eiland, Skyros ligt verder naar het zuidoosten voor de beboste kust van Evia (Eboa). De Sporaden zijn heuvelachtige, groene eilanden met idyllische stranden, schilderachtige dorpjes, oude (Venetiaanse) kastelen, kerken en kloosters.

Aanvlieghaven is Skiathos (Alexandros Papadiamantis Airport) dat samen met Skopelos het meest bezochte eiland is. De eilanden zijn onderling verbonden door carferries en draagvleugelboten.

Skyros heeft een kleine luchthaven (SKU) die alleen door binnenlandse vluchten vanuit Athene en Thessaloniki wordt aangevlogen.

Vakanties op de Sporaden

De eilanden worden vaak als combinatievakantie geboekt en door island-hoppers bezocht. Skiathos is het drukste en meest cosmopolitisch. Het toerisme op Skopelos is in opkomst. Skiathos en Skopelos hebben wereldwijde bekendheid gekregen door de opnames van de ABBA muziekfilm Mamma Mia met Meryl Streep en Pierce Brosnan. Skyros is nog een authentiek eiland en één van de weinige plaatsen waar soms nog de traditionele kleding wordt gedragen. Het rustigste eiland is zonder meer Alonissos.

De Sporaden eilanden, daar moet je geweest zijn!